Hondenschool D.O.G.

Opspringen ombuigen naar gewenst gedrag

Waarom springen honden tegen mensen op?

Honden begroeten elkaar door even neus aan neus te staan en elkaar te besnuffelen. Pups begroeten hun moeder door de mondhoeken te likken en springen daar ook bij. Nu zit ons gezicht op een veel hogere plek en om er bij te kunnen komen zal de hond moeten opspringen om contact te kunnen maken.

Wat niet klopt is de verklaring dat de hond opspringt als uiting van dominantie. De hond zou met het opspringen duidelijk willen maken dat hij de roedelleider is, dat hij hoger in rang staat dan zijn eigenaar of het bezoek. Gelukkig weten we inmiddels beter, dit klopt echt niet. Honden zijn niet bezig hoger in rang te komen. Ze willen juist op een prettige manier contact met mensen hebben. Dat ze in hun enthousiasme wild tegen mensen opspringen en daarbij soms kinderen omver gooien is allesbehalve gewenst, we gaan de hond daarom leren hoe hij mensen op een prettige manier kan begroeten.

Beter voorkomen dan genezen

Het opspringen tegen mensen is gedrag wat we zelf vaak onbewust (!) beloond hebben. We hebben dit gedrag beloond door de hond aandacht te geven op het moment dat hij sprong. Als een pup tegen je opspringt is het bijna onmogelijk dat te weerstaan. Dat lieve snoetje, zo schattig! Natúúrlijk geef je de pup een aai en een knuffel wanneer hij op twee achterpootjes tegen je aan staat. De pup leert dat opspringen iets prettigs oplevert, de pup wordt groter en groter en blijft dit gedrag herhalen. Op een bepaald moment vind je het niet prettig meer als je hond 40 kilo weegt en met modderpoten tegen je opspringt. Je vraagt je af hoe je hier óóit weer vanaf komt.

Het is dus zaak van pup af aan het opspringen niet te belonen. Voorkom dat je pup tegen je opspringt en geef alleen aandacht wanneer hij je begroet met bijvoorbeeld 4 pootjes op de grond.

Afleren door ander gedrag aan te leren

Stel jezelf de vraag; wat wil je dat je hond wél doet om jou te begroeten? Je kunt “vier poten op de grond” of “zitten”als criterium stellen. Ga eerst aan de slag met de mensen in jouw huishouden. Ieder lid van het gezin houdt zich aan de volgende afspraak;

“Zodra je thuis komt en de hond wil jou begroeten, begroet hem dan ook zodra hij met vier poten op de grond staat of zodra hij zit”

Nu zijn er meerdere manieren om dit voor elkaar te krijgen. We leggen hier één manier uit:

Aanleren gewenste gedrag:

 • Vraag een gezinslid of een vriend(in) te assisteren bij de training, hij/zij speelt de bezoeker
 • Jij wacht met jouw aangelijnde hond op de bezoeker die binnen komt
 • Vraag je hond te gaan zitten
 • De bezoeker loopt rustig (!) naar jou en je hond toe
 • Mocht de hond opstaan en aanstalten maken om op te springen, dan zet de bezoeker een aantal stappen terug
 • Vraag je hond weer te gaan zitten
 • De bezoeker nadert weer
 • Herhaal dit totdat de hond uit zichzelf blijft zitten en niet meer omhoog gaat bij toenadering
 • Als de hond blijft zitten, dan kan de bezoeker de hond begroeten en belonen

Iedereen in het gezin zal dit consequent moeten gaan oefenen. Herhaal, herhaal, herhaal, totdat je hond vanzelf niet meer opspringt en heeft geleerd dat met vier poten op de grond óf zitten een beloning (in dit geval aandacht) oplevert.

Bezoek instrueren

Nu komt het moeilijkste deel, het trainen van het bezoek. Iedereen die op bezoek komt, zal consequent op dezelfde manier moeten reageren op je hond. Je zult ze moeten instrueren volgens bovenstaande training en dat ze de hond alleen aandacht mogen geven zodra hij zit of met vier poten op de grond staat. Dit klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is dit nog een hele klus.

Lukt dat met bepaald bezoek niet (de monteur die 1x per jaar langskomt of vriendjes die op bezoek komen) zorg dan dat de hond niet de fout in kán gaan door hem even naar een andere kamer of naar buiten te doen. Iedere keer dat het opspringen beloond wordt is een stap terug in je training.

Brokjes zijn niet nodig

Bedenk dat je hond heeft leren opspringen voor aandacht. Aandacht is in dit geval de bekrachtiger (beloning) geweest voor dit gedrag. Het is de reden dat je hond dit gedrag steeds blijft herhalen. Daarom kun je aandacht nu ook als beloning inzetten voor het aanleren van het gewenste gedrag.

Héél belangrijk!

 • Blijf bij thuiskomst zelf ook kalm. Honden spiegelen vaak ons gedrag. Dus als jij bij binnenkomst al hysterisch met hoge en luide stem je hond gaat roepen dan kun je verwachten dat je hond je niet rustig zal begroeten.
 • Er zijn mensen die zullen zeggen dat ze het niet erg vinden als de hond tegen hen opspringt. Laat dit niet toe! Hiermee houd je het gedrag bij je hond in stand.
 • Straf je hond niet tijdens het opspringen. Adviezen als knietje geven of in de voorpoten knijpen mogen in de prullenbak. Jij bent zijn vriend en jij hoort hem veiligheid te bieden. Het is voor de vertrouwensband niet bevorderlijk je hond pijn te doen, zeker niet op het moment als hij blij is jou te zien. Leer hem daarom alternatief gedrag aan zoals zitten of staan op vier poten waarvoor je hem wel aandacht kunt geven.
 • En het allerbelangrijkst: heb veel geduld en blijf heel consequent dan gaat het zeker lukken!