Hondenschool D.O.G.

Pups die bijten in handen

Puppy’s bijten en dat is maar goed ook, want door middel van speelgevechten leren zij om als volwassen hond een ‘zachte mond’ te ontwikkelen. Ze leren hoe hard ze kunnen bijten zonder dat het ons of andere honden pijn doet of schade toebrengt.
Eigenaren die hun pup in het nest met broertjes en zusjes hebben zien spelen weten dat het er soms best hard aan toe gaat. Bijt de ene pup de andere pup te hard, dan leidt dat tot een hoge piep van de gebeten pup waarop deze wegloopt. De pup die heeft gebeten leert dat hij te ver is gegaan waardoor zijn speelkameraad wegging. Maar omdat hij graag speelt zal hij leren om volgende keer minder hard te bijten want bij hard bijten stopt het spel omdat zijn speelkameraadje wegloopt.
Kortom, de pup moet leren hoe hard hij kan bijten – zacht worden in de mond – om het spel gaande te houden.
Voor ons geldt dat het spel gaande blijft als de pup ons niet bijt.

Er zijn verschillende redenen waarom een pup bijt:

  • Het onderzoeken van hun omgeving.
    Honden gebruiken daarvoor hun ogen, neus en oren. Maar pups zijn nog niet zover ontwikkeld en gebruiken daarvoor hun mond. Vergelijk het maar met baby’s, die stoppen ook alles in hun mond.
  • Vermoeidheid.
    Pups gaan bijten bij een gebrek aan rust of een te grote hoeveelheid onverwerkte prikkels waardoor ze geïrriteerd en prikkelbaar worden. Deze frustratie resulteert in bijten. Daarom zien we dit gedrag vaak aan het einde van de dag.
  • Tanden wisselen.
    Bij het tanden wisselen willen veel pups kauwen en daardoor kan ook het bijtgedrag toenemen.

NIET DOEN:

  • Alle adviezen die je krijgt die gebaseerd zijn op het veroorzaken van pijn of angst bij de bijtende pup zullen averechts werken en zullen er tevens voor zorgen dat het vertrouwen van uw pup in u ernstig wordt geschaad. Het kan er zelfs voor zorgen dat de hond, eenmaal wat ouder, een keer serieus bijt.
  • De pup piepspeeltjes geven.
    Wanneer 2 pups met elkaar spelen en de ene pup de andere te hard bijt zal de gebeten pup een hoge piep/gil geven waarop het spel/bijten stopt. De hoge piep zet bij de andere pup de aangeboren bijtrem in werken. Wanneer we de pup met piepspeeltjes laten spelen leren we hem om door zijn aangeboren bijtrem heen te bijten, waardoor hij steeds harder gaat bijten.

WEL DOEN:

Een goede bijtrem aanleren door de hond zelf de gevolgen van zijn gedrag te laten ervaren.
Zoals de pup leerde hoe hij met broertjes en zusjes moest spelen, zo moet hij dat ook met ons leren.
Een simpel “au” van ons – verontwaardigd en hoog uitgesproken zelfs als de pup niet echt hard bijt – is meestal voldoende. Geen fysieke correcties en de pup niet aankijken. Stopt de pup met bijten laat hem dan eerst zitten en kalmeren en speel dan verder. Begint het bijten meteen opnieuw roep dan weer “au” en verlaat 30 seconden de kamer. Uw pup leert dat het spel eindigt op het moment dat hij u bijt. Dat wat hij juist graag wil verdwijnt. Wil hij blijven spelen dan zal hij zijn bijtgedrag aan moeten passen.

Hierbij is belangrijk dat we alle piepspeeltjes weghalen. Piepspeeltjes zorgen ervoor dat de pup door zijn aangeboren bijtrem leert heen bijten, diezelfde bijtrem die er ook voor zorgt dat hij stopt met bijten als wij “au” roepen.

Een goed ontwikkelde bijtrem is niet alleen voor ons erg fijn, maar ook voor ontmoetingen met andere honden.