Hondenschool D.O.G.

Pups die bijten in spullen

Pups ontdekken de wereld met hun mond en tanden, omdat hun zicht en gehoor nog niet zo goedontwikkeld zijn als bij volwassen honden. In het vorige hoofdstuk ging het over het bijten in onze handen, ik ga het nu hebben over het bijten in spullen.

Wanneer de pup op het hoek van het tafelblad staat te kauwen bieden sommige eigenaren de pup een speeltje aan. Dit lijkt heel logisch (“je mag niet op de tafel kauwen, maar wel op je speeltje”) maar er schuilt een gevaar in, de pup kan namelijk het aanbieden van het speeltje zien als beloning. En nog belangrijker, je voorkomt het bijten op je tafelblad er niet mee. Sterker nog, als de pup het aanbieden van het speeltje ervaart als beloning kan het zelfs het gedrag verergeren. Het afleiden met een speeltje is daarom een valkuil en werkt alleen als we het gedrag, het knagen, eerst doorbreken met iets anders.

Wat we eigenlijk willen is dat de pup niet alleen stopt met knagen maar liever helemaal niet meer aan spullen knaagt. Maar je wil ook niet de hele dag door ‘nee, foei, of laat dat’ zeggen. Je bent namelijk in deze fase juist bezig met het opbouwen van een band en je wil dat niet telkens doorbroken zien worden door gemopper.
Honden (en dus ook pups) leren door oorzaak en gevolg. Is het gevolg op het gedrag positief dan herhaal je dat gedrag. Is het gevolg negatief dan stop je met het gedrag. Wat we dus moeten doen is zorgen dat de consequentie van het kauwen op het tafelblad voor de pup onplezierig is, maar zonder dat onplezierige aan ons te verbinden.
Wij gebruiken hier altijd een spuitje voor (uiteraard zonder naald) dat we vullen met water. Op het moment dat de pup aan het tafelblad staat te knagen ga je achter je pup staan met het met water gevulde spuitje en spuit dat in één keer leeg tegen de pup. Heel belangrijk is dat de pup niet ziet waar het water vandaan komt. Op die manier koppelt de pup de schrik van het water aan het knagen aan de tafel.
Het is net zoiets als wanneer je zelf je hand op een hete gaspit legt, je kunt er niemand anders de schuld van geven, je hebt het zelf gedaan; jij legde je hand erop en de pijn kwam voort uit je eigen gedrag. Dat doe je niet nog een keer! En dat is precies wat je bij je pup wilt; de pup knaagt aan de tafel en het gevolg is dat hij schrikt van een straal water. Dat heb jij als baas niet gedaan, dat kwam voort uit zijn eigen gedrag.
Als de schrik aan het eigen gedrag is gekoppeld zal de pup het gedrag ook niet meer vertonen als jij als baas niet in de buurt bent.

Een plantenspuit is geen goede vervanging voor een spuitje. Een plantenspuit verliest altijd druk en moet meerdere keren worden ingeknepen voor er weer druk is. De pup zal heel snel leren dat het inknijpen van de plantenspuit tot gevolg heeft dat er een straal water gaat komen. Op dat moment schiet het middel zijn doel voorbij en bovendien weet de pup dat het water van zijn baas komt.