Tijdens de slaap verwerken de hersenen de gebeurtenissen van de dag en het lichaam kan tot rust komen, zodat we de volgende dag weer goed kunnen functioneren. Slaap is bij honden (net als bij mensen) van groot belang. Het zorgt ervoor dat ze lichamelijk en geestelijk gezond blijven.
Hoeveel slaap heeft een hond nodig?
Honden slapen vaker en langer dan mensen. Ze brengen minstens de helft van de dag slapend door, afhankelijk van de leeftijd kan dat oplopen tot wel drie kwart van de dag.
- Een pup slaapt zo’n 18-20 uur per etmaal.
- Een volwassen hond slaapt gemiddeld 12-14 uur per etmaal.
- Oudere honden hebben meer slaap nodig, dat kan best wel 16-18 uur per etmaal zijn.
- Van sommige grote rassen is bekend dat zij meer slapen dan gemiddeld.
Het is niet helemaal duidelijk waarom honden zoveel slaap nodig hebben. Een verklaring zou kunnen zijn dat hun REM-slaap korter is dan bij ons. Bij mensen beslaat REM-slaap ongeveer 25% van de tijd dat we slapen, bij honden is dat ongeveer 10%. Dit zou kunnen betekenen dat honden meer slaaptijd nodig hebben om alles te verwerken en weer fit te zijn voor de volgende dag.
Wil je weten of jouw hond droomt?
Op zich kun je daar heel makkelijk achter komen. Let op je hond vanaf het moment dat hij slaperig wordt en weg doezelt. Zodra je hond dieper in slaap valt, wordt zijn ademhaling regelmatiger. Na zo’n 10-20 minuten zal hij beginnen met dromen. De overgang is te herkennen door de vlakke, onregelmatige ademhaling. Ook zullen de spieren af en toe trekjes vertonen en zul je (als je goed op let) de snelle oogbewegingen onder het gesloten oogleden kunnen waarnemen. De ogen bewegen omdat de hond ‘rond kijkt’ naar de dingen die hij in zijn droom voorbij ziet komen, alsof het echt is. Soms zal een hond blaffen of piepen en met zijn poten bewegen alsof hij aan het rennen is. Als je een mens wakker maakt tijdens deze fase, dan zal deze bevestigen dat hij op dat moment aan het dromen was.
Effect van slaapgebrek bij volwassen honden en pups
Slaapgebrek bij honden heeft invloed op het leervermogen, de concentratie, het geheugen en de prestatie. Maar ook op het afweersysteem en de manier waarop je hond zich voelt. Slaapgebrek leidt tot moeheid, lusteloosheid, prikkelbaar zijn en daardoor minder kunnen hebben van de omgeving.
Voor pups is voldoende slaap heel belangrijk om de dagelijkse prikkels te kunnen verwerken. Een tekort aan slaap kan voor een hyperdrukke pup zorgen. Een overactieve hond heeft dus niet altijd teveel energie, het tegenovergestelde kan ook waar; de hond heeft slaaptekort.
Oorzaken slaapgebrek bij honden
- Slapen in een verlichte ruimte heeft effect op de kwaliteit van slaap bij honden
- Te veel activiteiten overdag
- Onrustige omgeving. Denk aan rondrennende kinderen in huis, harde muziek etc.
- Geen rustige, eigen plek waar de hond zich kan terug trekken
- Honden slapen minder diep als ze in een onbekende omgeving zijn. Ze zijn blijkbaar wat meer op hun hoede. Je kunt je dus voorstellen dat een hond minder goed slaapt na een verhuizing
- Gevoel van onveiligheid, stress/angst
- Slaap apneu bij kortsnuitigen
Het beste hondenbed of bench
Het is belangrijk dat een hond zich kan terug trekken naar een rustige plek als hij daar de behoefte aan heeft. De meeste honden zijn graag in de buurt van hun eigenaar, anderen zoeken meer de rust op. Of het nu een bench, mand of hondenbed is, het spreekt voor zich dat de slaapplaats comfortabel moet zijn, met een zachte ondergrond en in een ruimte die niet te warm of te koud is.
Let er ook op dat bench groot genoeg is. Je hond moet zijn poten kunnen uitstrekken. Het kan prima fungeren als veilige plek (met open deurtje), eventueel met een kleed er overheen.
Slapende honden en bijtincidenten
Hierboven staat al geschreven dat slaapgebrek effect kan hebben op het humeur. Honden zijn prikkelbaarder. Ze kunnen eerder gaan grommen en van zich gaan afbijten. Soms zijn het net mensen. Maak een hond ook nooit abrupt wakker tijdens het slapen. Niet alleen verstoor je hiermee de rust en de slaapcyclus van de hond, maar een hond kan ook enorm schrikken en letterlijk van zich afbijten. Onderzoek (Kahn et al., 2003) naar bijtincidenten bij kinderen laat zien dat de kans op een bijtincident met 85% wordt verhoogd in de volgende 2 situaties;
- een hond plotseling wakker maken,
- toenadering zoeken en/of aanraken tijdens het eten.