Wie ben ik?


Ik ben Anita de Geus, eigenaresse van en kynologisch instructeur bij Hondenschool D.O.G. (Door Opvoeding Gehoorzaam) te Gouda.

Opgegroeid met honden

Voor mijn geboorte in 1963 was er al een hond in huis en dat is altijd zo gebleven. Al in mijn vroege jeugd was ik bezig met hondengedrag en het opvoeden en trainen van honden. Ik ben opgegroeid met Duitse en Mechelse Herders. Sinds 1992 heb ik geen Herders meer maar IJslandse Honden (geen echt makkelijk ras, maar wel een leuke uitdaging) waarvan ik er altijd meer dan één in huis heb (gehad). Op het moment woon ik samen met Glanna, Blida, Sunna en Dista.

Van straffen naar belonen en de clickermethode

Met de herders had ik jarenlang volgens een andere methode getraind, maar in 1997 maakte ik kennis met clickertraining. De voordelen ten opzichte van de andere methode waren meer dan duidelijk. Trainen op basis van belonen van goed gedrag ligt me veel meer dan straffen van “fout” gedrag. Honden leren veel sneller en vooral met meer plezier en vertrouwen!
Toen ik in 2000 een IJslander herplaatsreu van 9 maanden in huis kreeg die midden in zijn puberteit zat en erg nerveus en vooral onopgevoed was (en ook nog eens weinig zelfbeheersing had) besloot ik met hem op zoek te gaan naar een hondenschool waar ik met de clicker kon werken. Zowel hij als ik hadden er veel plezier in en minstens zo belangrijk, het werkte geweldig! Zonder dwang of straf, maar met beloning en respect voor zijn leerproces ging hij steeds beter luisteren!

Opleiding Martin Gaus Gedragscentrum

Om mijn eigen honden en hun leerprocessen nog beter te begrijpen ben ik mijn kennis gaan verbreden en verdiepen en besloot ik mijn instructeursdiploma’s te gaan halen bij het Martin Gaus Gedragscentrum in Lelystad. Kynologisch Instructeur I in 2001 en Kynologisch Instructeur II in 2003.
Doordat ik steeds enthousiaster werd over het trainen met de clicker ontstond het idee om zelf les te gaan geven.

Locatie

In Augustus 2005 startte ik de hondenschool op het randje van Gouda en Reeuwijk. Daar groeide ik binnen een half jaar uit het pand en vond ik de locatie in Haastrecht, waar ik met veel plezier 8,5 jaar les heb gegeven.
Helaas moest ik daar augustus 2014 vertrekken en hebben we – met dank aan Croda Nederland B.V., een Gouds bedrijf met een grote maatschappelijke betrokkenheid – onze huidige locatie gevonden aan de Schielands Hoge Zeedijk 23 te Gouda. Maar ook hier moeten we weer vertrekken en vanaf april 2017 zal er op 2 overdekte locaties les gegeven worden in Gouda en Ammerstol.

Ik geef met veel plezier les en probeer iedereen net zo enthousiast te maken over het trainen en opvoeden van hun hond met de clicker als ik zelf ben.

Relevante diploma’s, seminars, congressen en workshops:

logoSPPD

Ik ben aangesloten bij SPPD: Stichting Platform van Professionele Diergedragsdeskundigen.

Uiteraard houd ik mijn kennis op peil en blijf ik op de hoogte van de de nieuwste inzichten door het volgen van workshops, seminars, lezingen en aanvullende opleidingen.

Reageren is niet mogelijk